sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Hurjasti kyselty resepti.

Jo monena vuonna on meidän joulupöytään kuulunut myös Bataattilaatikko.
Aluksi kun sitä jossain työpaikan pikkujouluissa aristellen maistoin en oikein osannut muodostaa siitä mielipidettä suuntaan tai toiseen.
Pari kertaa kun siihen eri pöydissä ja juhlissa törmäsin ja maistelin en edelleenkään saanut siihen makua mutta päätin kokeilla tehdä sitä itse ja kyllä se vaan on todettava ettei itse ja oman maun mukaan tehtyä batskulaatikkoa voita mikään.
Monena vuonna olen tehnyt sitä yli omankin tarpeen ja aina sitä on kyselty ; onko ylimääräistä ???
Ainahan sitä on riittänyt niin siskojen kuin veljienkin joulupöytään.
Tänä vuonna on useimmat kyselleet reseptiä millä omani teen eikä se mikään valtion salaisuus ole ja voin se myös täällä jakaa. 
Resepti ei aines osiltaan kummoinen ole ja sitähän voi aina muokata omien mieltymysten mukaan.

Tässä minun versioni :

Noin 8 annosta elikkäs 1,9 litrainen folio vuoka.

1/4 tl
Valkopippuria en välttämättä laita jos sitä nyt ei satu olemaan ja inkiväärin ja muskotinkin kanssa on vähän summittaisia ne mukaan heitot kunhan sitä siellä on.
Keitän bataatit runsaassa vedessä hiukan ylkikypsiksi ei kuitenkaan niin paljon että hajoasivat koskettaessa. 
Lisään keitin veteen merisuolaa noin teelusikallisen ehkä puolitoista.
Kun batskut ovat kypsiä kaadan veden pois ja suttunuijalla sotken palat rouheaksi muusiksi,lisään kerman, siirapin,korppujauhot ja mausteet ja vatkaan sähkövatkaimella muusin tasaiseksi. 
Bataatti ei minulla ainakaan liisteröidy niin helposti kun peruna mikäli sille vatkainta näyttää ja perunamuusin teenkin aina vain suttunuijalla en koskaan käytä vatkainta.

Munan lisään vasta sitten kun muusi on hiukan jäähtynyt ja siinähän se jäähtyy kun sitä vatkuttelee.

Kaadan seoksen foliovuokiin,ripottelen päälle korppujauhoja ja kuvioin pinnan. 
Lisään vielä voi kökköjä sinne tänne ja ei kun uuniin.
175 c ja noin tunti hiukkasen ylikin ehkäpä noin tunti ja vartti olen itse paistanut ja mehevyys on silti säilynyt.
Laatikot on kuumina aikas lötköjä joten olkaapas varovaisia kun nostelette niitä uunista.

Tällä yksinkertaisella ohjeella olen Bataattiloorani jo vuosia tehnyt ja aina se on vaan yhtä hyvää.

Joskus männä vuosina huomasin  uuniin laittaessani että korppujauho pussi oli avaamattomana pöydällä ja pelastin tilanteen sillä että kopsautin hiukan enemmän korppujauhoja vuoan pinnalle ja sekoitin sen muusiin hyvin.
 Ripottelin uudet korppujauhot päälle ja kuvioin pinnan ,heitin voit päälle ja uuniin.
Ja hyvää oli.




Njamskis.

PST; minä teen nelinkertaisen muusin eli noin 4kg batskua  <3

Olkaahan kilttejä älkääkä ressatko, en minäkään.

-Mirzi-


1 kommentti:

  1. Ihania noi kuvat kyllä teidän uudesta kodista.
    Bataattiloota on ihan mun suosikki. :)
    Iloista ja onnelista, ressitöntä joulunaikaa sinne myös! <3

    VastaaPoista

<3 ihastuin kommenteista ja puumerkeistänne, kiitos niistä <3